2. března 2017
Vaření na plynu: profesionálové na něj nedají dopustit
  • Příprava jídel na plynovém sporáku je rychlá, efektivní a s dobrou regulací teploty
  • Některé pokrmy je vhodnější připravovat speciálně na plynu
  • Do budoucna se počítá s dalším technologickým rozvojem plynových vařičů

Vaření na plynu je stále atraktivní. Má své velké zastánce v řadách profesionálů i amatérů, kteří se k vaření na plynu vracejí nebo jej nikdy neopustili. Příprava řady jídel dokonce vyžaduje přípravu na plynovém hořáku. K výhodám plynových sporáků patří velká výhřevnost a jednodušší regulace plamene. S tím souvisí lepší kontrola teploty a minimální únik energie.

„Stovky tisíc našich zákazníků používají zemní plyn kromě vytápění svých domovů také k vaření,“ říká Tomáš Varcop, obchodní ředitel innogy. Energetická skupina je největším dodavatelem zemního plynu v České republice, který od ní odebírá 1,3 milionu zákazníků.

Kuchaři-profesionálové nedají na plynový sporák dopustit. Podle nich „oheň“ k vaření a do kuchyně vždy patřil a patří. „Při přípravě jídel na plynu si mohu okamžitě regulovat sílu plamene, pokrmy na pánvích či v hrncích se širokým dnem se tak ohřívají rovnoměrně a nepřipalují se na okrajích. Jednodušší je na plynu flambování, restování, příprava steaků nebo vývarů tažených přes noc,“ říká Václav Říha, který vede kurzy vaření ve škole vaření Chefparade v pražských Holešovicích.

Podle předních kuchařů je některé pokrmy rozhodně vhodnější připravovat právě na plynovém hořáku. Jako příklad mohou sloužit nejrůznější jídla z asijské kuchyně, která si na pořádný plamen a rozehřátí vyloženě potrpí. „Třeba na přípravu indických specialit je plyn kvůli velké výhřevnosti skutečně ideálním pomocníkem, ale i klasický vývar nebo pořádný steak dělám raději na  plynu,“ vysvětlil V. Říha.

Pokud jde o vaření na plynu, je samozřejmě důležité dodržovat všeobecné zásady bezpečnosti. To však platí i pro ostatní druhy spotřebičů. Moderní plynové desky jsou už navíc vybaveny pojistkou. To znamená, že ve chvíli, kdy dojde k uhašení plamene, se automaticky zastaví i přívod plynu. Minulostí je rovněž zapalování pomocí sirek. Hořák se rozhoří okamžitě pomocí automatického zapalování. Součástí plynové desky může být také speciální hořák pro pánev wok nebo velký turbohořák s vyšším výkonem.

A jaký je výhled do blízké budoucnosti? Dá se očekávat, že poroste zájem o vařidlové desky a kombinované sporáky s pěti až šesti hořáky nového typu. Rozšíří se rovněž používání plynových sklokeramických desek. Reputaci si vylepšují i plynové trouby, které zvládají rovnoměrné pečení. Už nyní se objevují tzv. plynová centra. Jsou to spotřebiče, pomocí nichž se mohou nejen připravovat pokrmy, ale dá se i vyrábět teplá voda nebo vytápět prostor, ve kterém je spotřebič umístěn.

tiskový mluvčí innogy v ČR