10. prosince 2018
Ceny plynu v příštím roce porostou, u innogy však jen mírně
  • Průměrná domácnost si připlatí jen 2,8 %
  • Zvýšení výdajů za plyn o pouhé desetikoruny měsíčně
  • innogy nabízí ochranu před růstem cen na další tři roky

Po několika letech zlevňování dochází letos na energetických trzích k obratu trendu. V uplynulých měsících ceny plynu na velkoobchodních trzích výrazně vzrostly a nadále rostou. Někteří dodavatelé již v reakci na tento vývoj plyn zdražili nebo zdražení ohlásili, a to až o více než 10 %. Naproti tomu ceny plynu od innogy byly po celý letošní rok stabilní.

„Za posledních devět měsíců přitom velkoobchodní cena plynu vzrostla o 45 procent. Díky naší dlouhodobé nákupní strategii a vhodnému rozložení rizik se nám však podařilo absorbovat velkou část růstu velkoobchodních cen a k úpravě cen přistupujeme až jako jedni z posledních na trhu. Cena plynu od innogy od ledna vzroste, ale jen mírně. Zvýšení měsíčních výdajů za plyn bude v konečném součtu velmi nízké, v praxi to bude znamenat pouze desetikoruny měsíčně navíc,“ řekl obchodní ředitel innogy Tomáš Varcop.

Konkrétně u zákazníků, kteří na plynu jen vaří, naroste měsíční platba za plyn průměrně o 15 korun. Domácnost, která plynem ohřívá vodu a vytápí byt si nově připlatí v průměru 39 korun za měsíc. Náklady domácností na vytápění rodinného domu v příštím roce stoupnou průměrně o 58 korun měsíčně.

Průměrné domácnosti se celková platba za plyn od ledna 2019 zvýší o pouhých 2,8 %. „Nejedná se o žádné drama. Například ve srovnání s rokem 2012 budou naši zákazníci platit za plyn i po zdražení stále výrazně méně. Od roku 2013 jsme plyn zlevnili o více než 25 procent,“ dodal Varcop.

S účinností od 22. ledna 2019 dojde k úpravě cen zemního plynu u základního produktu Standard. Více než poloviny zákazníků innogy, kteří si cenu tzv. zafixovali, se zvýšení cen netýká. Účinnou ochranu před růstem cen na další tři roky si však mohou ještě zajistit i zákazníci na základním ceníku. S novým produktem plyn Smart Optimal získají výhodnější cenu a budou mít jistotu, že se jim cena nezvedne.

Podrobné informace k novým cenám plynu

tiskový mluvčí innogy v ČR