31. května 2017
Elektromobily před centrálou innogy dobíjí nová chytrá stanice

Prostranství před vjezdem do areálu centrály innogy v Praze v Limuzské ulici znovu láká řidiče elektromobilů. Po technologické odstávce je místo pro dva vozy opět připojeno do elektrické sítě a vrací do plného provozu s novou výkonnou rychlodobíječkou innogy.
Rychlá dobíječka s typovým označením QC45 je vlajkovou lodí v nabídce dobíjecí infrastruktury innogy. Řidičům umožňuje nabíjení přes kabel na stejnosměrný proud (DC) s výkonem až 50 kW, který běžným elektromobilům umožní dobít až 80 % kapacity za 30 minut.

„Nová stanice se řadí do kategorie smart – tedy chytrých dobíječek. Je napojena na innogy systém eOperate, který umožňuje provozovateli stanice efektivní vzdálenou správu. Přes eOperate systém jsme schopni vidět, zda je stanice volná či obsazená, konfigurovat ji, dálkově ovládat, řídit přístupová práva k dobíjení, autentifikaci zákazníků a mnoho dalšího,“ vypočítává výhody Zdeněk Kaplan z innogy Energo.

Nová QC45 bude sloužit k dobíjení elektromobilů innogy, a stejně jako její předchůdkyně je přístupná i veřejnosti. Řidiči si u ní budou moci dobíjet své elektromobily první tři měsíce zdarma, pak bude dobíjení zpoplatněno.

Pro rychlé DC dobíjení je stanice vybavena konektory CCS2 (většina evropských aut např. Volkswagen, BMW, Tesla, GM, jedná se o standard EU) i CHAdeMO (francouzská a japonská auta, např. Citroen, Peugeot, Nissan, Mitshubishi).

QC45 má i zásuvku na střídavý proud (AC) o výkonu až 22 kW. Díky tomu je u stanice možné nabíjet dva elektromobily současně – jeden rychle přes DC kabel a druhý přes AC zdířku, která umožňuje standardní rychlost dobíjení.

Na jaře firma uvedla na trh kompletní řadu dobíječek innogy od jednoduchých malých domácích až po největší chytrou dobíječku pro velmi rychlé dobíjení. „Dodávku zajistíme na klíč, včetně konzultace připojení a možnosti dotací,“ uvedl František Vašek, manažer inovací innogy.

tiskový mluvčí innogy v ČR