8. prosince 2016
innogy bude v roce 2017 koproducentem sedmi snímků
  • Dvanáctá sezona projektu energie českého filmu je výjimečná počtem koprodukovaných snímků
  • innogy bude v příštím roce hlavním partnerem 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary či Českého lva
  • Projekt energie českého filmu podpořil za dobu svého trvání tuzemskou kinematografii částkou přesahující 250 milionů korun

Celkem pět celovečerních hraných filmů a dva dokumenty bude koprodukovat innogy v roce 2017. S přispěním projektu innogy – energie českého filmu vzniknou snímky Po strništi bos režiséra Jana Svěráka, trilogie Zahradnictví Jana Hřebejka a Kvarteto v režii Miroslava Krobota. innogy se rovněž podílí na vzniku dokumentu Nechte zpívat Mišíka režisérky Jitky Němcové a portrétu tanečníka a choreografa Petra Zusky v režii Martina Kubaly.

„Po podzimním rebrandingu energetické skupiny RWE na innogy pokračuje projekt energie českého filmu dvanáctou sezonou plynule dál. Film k nám prostě patří a jeho podporu nyní rozvíjíme pod novou značkou innogy,“ uvedl Martin Herrmann, předseda představenstva innogy Česká republika, a dodal: „innogy v příštím roce opět podpoří Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Letní filmovou školu Uherské Hradiště nebo Ceny české filmové kritiky. I nadále budeme hlavním partnerem prestižních filmových ocenění Český lev.“

Pokračovat bude spolupráce s Českou televizí a Barrandov Studio, a to jak v oblasti rozvoje české filmové tvorby jako takové, tak při činnosti FILMOVÉ NADACE. innogy podpoří tuzemskou kinematografii v příštím roce celkovou částkou výrazně přesahující 25 milionů korun. Finance půjdou na rozvoj kinematografie, dokumentaristiky, literární přípravy audiovizuální tvorby či pro budoucí filmaře. innogy také plánuje spolupráci s kreativním prostorem KINO 64 U HRADEB v oblasti inovací, marketingu, videa a komunikace.

O finanční podporu innogy se na příští rok ucházelo 12 připravovaných filmových projektů. „Při rozhodování o tom, které snímky budeme koprodukovat, jsme již tradičně kladli důraz na kritéria, jakými jsou především celkové finanční zajištění filmového projektu, smlouva o koprodukci s televizí a samozřejmě divácký i umělecký potenciál filmu,“ zdůraznil Martin Chalupský, ředitel komunikace innogy Česká republika, a doplnil: „Ambice výrazné divácké návštěvnosti má film Po strništi bos, zatím poslední společný filmový projekt dvojice otce a syna Svěrákových. Třídílná série Zahradnictví chce navázat na úspěch filmu Pelíšky, jehož děj se odehrával v období normalizace. Dá se předpokládat, že tato série bude velmi dobře fungovat i v rámci televizní premiéry. Miroslav Krobot a fenomén stále vyprodaného Dejvického divadla je předpokladem pro úspěšné uvedení jeho druhého celovečerního filmu s názvem Kvarteto.“

Premiéra poetického filmu Po strništi bos režiséra Jana Svěráka je naplánovaná na srpen 2017. Vypráví příběh Edy Součka ještě před událostmi, které zažil ve filmu Obecná škola. Gestapo přinutilo jeho rodinu opustit pražský byt a uchýlit se až do konce druhé světové války k babičce a dědečkovi na venkov. Strávil tam nádherný rok s novými kamarády, přičemž očima malého chlapce zprostředkovává nejen válku, ale i temnou rodinnou historii. V hlavních rolích se představí Zdeněk Svěrák, Ondřej Vetchý nebo Tereza Voříšková.

Jednotlivé díly trilogie Zahradnictví s názvy Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník pod režisérskou taktovkou Jana Hřebejka by měly mít premiéru v dubnu, září a listopadu příštího roku. Půjde o tři samostatné celovečerní filmy, které popisují dramatické období 40. až 60. let minulého století. Osudy tří rodin – leteckého telegrafisty, majitele kadeřnického salonu a majitele zahradnictví – předcházejí ději kultovního filmu Pelíšky. Hlavními protagonisty budou Martin Finger, Ondřej Sokol, Jiří Macháček, Anna Geislerová, Klára Melíšková a Lenka Krobotová.

Komediální komorní příběh Kvarteto v režii Miroslava Krobota by měl vstoupit do tuzemských kin v červenci 2017. Pojednává o čtveřici hudebníků, kteří se připravují na koncert svého kvarteta. Různorodé hrdiny spojuje láska k hudbě a touha po štěstí. Před kamerou se sešli Bára Poláková, Jaroslav Plesl nebo Lenka Krobotová. „Film je o hledání štěstí, ale myslím, že se na to lidé mohou dívat i tak, že to může být o neschopnosti se rozhodnout, o tom, že lidé moc nevědí, co chtějí, a pak se to odráží ve vztazích,“ nastínil Miroslav Krobot.

Dokument Nechte zpívat Mišíka režisérky Jitky Němcové představuje legendárního hudebníka Vladimíra Mišíka očima jeho kolegů z branže, přátel, rodiny i lékařů. Premiéra je plánovaná k muzikantovým sedmdesátinám v březnu 2017.

Po dokumentech o Jiřím Kyliánovi a o bratrech Bubeníčkových podpoří innogy vznik dokumentu o dalším českém tanečníkovi a choreografovi světového věhlasu Petru Zuskovi. Režie se ujme Martin Kubala. „V roce 2017 ukončí Petr Zuska své šéfování baletu Národního divadla. Proto se dokument premiérově představí právě příští rok,“ upřesnil Martin Chalupský.

innogy, dříve RWE, je dlouhodobě nejvýznamnějším partnerem českého filmu. Energetická společnost dosud pomohla na plátna kin 39 celovečerním hraným snímkům a 12 celovečerním dokumentům. V letošním roce mohli diváci zhlédnout hororové drama Polednice režiséra Jiřího Sádka, tragikomedii Teorie tygra pod režisérským dohledem Radka Bajgara nebo pohádkový příběh Jiřího Stracha Anděl Páně 2. Od roku 2005 vložila innogy do projektu energie českého filmu více než čtvrt miliardy korun.

tiskový mluvčí innogy v ČR

Dlouhodobý projekt innogy – energie českého filmu byl zahájen na konci roku 2005 s cílem systematicky podporovat rozvoj české filmové tvorby. Roční investice na pomoc kinematografii, dokumentaristice, literární přípravě či budoucím filmařům činí cca 25 milionů korun.
V roce 2016 se energetická skupina RWE v ČR stala součástí nové dceřiné koncernové společnosti nazvané innogy, a převzala tak její nové pojmenování i logo. innogy v České republice zajišťuje prodej zemního plynu a elektřiny a poskytuje další služby zhruba 1,7 milionu koncových zákazníků.

Fotogalerie: innogy bude v roce 2017 koproducentem sedmi snímků

předchozí