14. února 2017
innogy dala na zvýšení bezpečnosti lyžařů už téměř čtvrt miliardy korun
  • innogy hodlá pokračovat v podpoře tuzemských lyžařských areálů
  • Úroveň bezpečnostních a orientačních prvků v hlavních tuzemských ski areálech je na úrovni Rakouska

Na české hory budou i v následujících letech proudit desítky milionů korun určené na zvýšení bezpečnosti lyžařů. Pokračování investic potvrdila skupina innogy. Dlouhodobý projekt pod názvem innogy – energie českého lyžování funguje už dvanáctou sezonu. Celkové investice energetické skupiny v lyžařských areálech přesáhly 220 milionů korun.

„Podpora lyžování zůstává jedním z našich klíčových projektů společenské odpovědnosti. Statistiky Horské služby potvrzují smysl našich investic do bezpečnostních prvků a informačních systémů. Pod novou značkou innogy se chceme dál podílet na zvyšování komfortu a bezpečnosti lyžařů na sjezdovkách,“ uvedl Thomas Merker, místopředseda představenstva innogy Česká republika a finanční ředitel, a dodal: „Nejdůležitější jsou naše investice do bezpečnostních sítí a matrací, které mohou zachraňovat životy při pádech. Pro lyžaře v partnerských areálech pořizujeme ale i praktické drobnosti, jako jsou třeba držáky papírových kapesníčků.“

Během dvanácti sezon trvání projektu už innogy zajistila ve 13 partnerských areálech více než 16 kilometrů bezpečnostních sítí, téměř 650 kusů ochranných matrací, přes 700 bezpečnostních tyčí, 74 panoramatických map nebo více než 2000 traťových terčů.

Dnešní vybavenost českých lyžařských středisek v oblasti bezpečnosti a informačních systémů se dostala již na úroveň alpských areálů. „Lyžování je masový sport. Díky carvingu se zvýšila rychlost lyžařů. Zachování jejich bezpečnosti se pro všechny areály stalo prioritou. Ročně proto přikupujeme nové zařízení. I díky přispění innogy můžu tvrdit, že u nás mohou lidé lyžovat stejně bezpečně jako například v Rakousku nebo Itálii,“ říká Petr Hynek, ředitel SkiResortu ČERNÁ HORA – PEC.

Významné projekty v oblasti orientačních a elektronických systémů na českých horách realizuje společnost Sitour Česká republika. Její jednatel Milan Jurdík k tomu dodává: „Nejen v českém, ale i v evropském měřítku nenajdete projekt, jako je innogy – energie českého lyžování. Mohu srovnávat, protože na mezinárodní úrovni se staráme o tisíc ski areálů v sedmi zemích. Nikdo jiný než innogy ale dosud nebyl ochotný takto dlouhodobě s lyžařskými areály spolupracovat.“ Prvky pořízené díky innogy jsou vidět také v Deštném v Orlických horách, Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně, Bedřichově nebo na Dolní Moravě, Klínovci, Lipně či Tanvaldském Špičáku.

Foto: Roman Radoňský

Součástí projektu energie českého lyžování je rovněž podpora zpravodajství o sněhových a bezpečnostních podmínkách na českých a moravských horách. innogy přispívá na provoz elektronických systémů měřících a zobrazujících aktuální stav sněhové pokrývky, teploty vzduchu a síly větru. Značný důraz innogy klade také na sportování dětí a mládeže. Podporuje Sportovní akademii Špindlerův Mlýn nebo mezinárodních žákovské závody Skiinterkriterium, které se každoročně konají v Říčkách v Orlických horách.

Svým zákazníkům navíc poskytuje prostřednictvím innogy Karty slevy 20 % z ceny jednodenního skipasu a 10 % z ceny jednodenních rodinných skipasů.

Přehled partnerských areálů:

• Bedřichov