6. července 2017
innogy Modrou kostku si odnese Jiří Strach

Režisér a herec Jiří Strach je dvanáctou osobností, která získá cenu innogy Modrá kostka. Symbolickou kostku vybroušenou z tmavě modrého polodrahokamu lapis lazuli převezme za režii divácky veleúspěšné pohádky Anděl Páně 2. Slavnostní předání se uskuteční v pátek 7. července před koncertem, který uspořádá energetická firma innogy na Mlýnské kolonádě pro návštěvníky 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

• Již dvanáct filmových osobností obdrželo innogy Modrou kostku
  • innogy letos koprodukuje sedm filmů
  • Do projektu innogy – energie českého filmu patří více než pět desítek hraných či dokumentárních snímků

„Takový úspěch snímku Anděl Páně 2 byl opravdu nečekaný. V době, kdy se živě debatuje, proč už se tolik nechodí nejen na české filmy, dorazí do kin pohádka Jiřího Stracha, překoná návštěvnost jednoho milionu diváků a stane se komerčně nejúspěšnějším českým filmem promítaným v tuzemských kinech,“ řekl Martin Herrmann, předseda představenstva innogy Česká republika, a dodal: „Je proto zcela logické, že innogy Modrá kostka za rok 2017 musí patřit právě tomuto režisérovi.“

„Snažili jsme se o to, aby Anděl Páně 2 měl minimálně stejnou poetiku a laskavost humoru jako jednička. Vzhledem k diváckému zájmu předpokládám, že se nám tento záměr podařilo splnit. Pokud innogy byla úspěchem překvapena, tak já ještě více. Je to malý andělský zázrak,“ říká Jiří Strach. S oceněným režisérem a s dalšími herci a tvůrci budou mít filmoví fanoušci možnost setkat se v pátek v podvečer na Mlýnské kolonádě během velké autogramiády. Následovat bude koncert uspořádaný innogy, na němž vystoupí legendární skupina Pražský výběr.

innogy Modrou kostku uděluje energetická skupina od roku 2006 za mimořádný umělecký přínos filmu, který koprodukovala v rámci dlouhodobého projektu innogy – energie českého filmu. Loni toto ocenění obdržela Tatiana Vilhelmová za roli Olgy v hořké komedii Teorie tygra. Dalšími držiteli jsou například Kryštof Hádek jako Kobra v sociálním dramatu Kobry a užovky, David Ondříček za kriminální drama Ve stínu, Kamila Magálová coby Helena v komedii Líbáš jako ďábel nebo Eliška Balzerová, představitelka babičky Vilmy, v další komedii Ženy v pokušení.

Celkem innogy pomohla na plátna kin více než 50 celovečerním hraným či dokumentárním snímkům. V rámci dlouhodobého projektu innogy – energie českého filmu letos jako koproducent stojí za pěti celovečerními hranými filmy (trilogie Zahradnictví, Po strništi bos, Kvarteto) a dvěma dokumenty (Nechte zpívat Mišíka a portrét tanečníka a choreografa Petra Zusky).

tiskový mluvčí innogy v ČR
T 267 974 464