19. listopadu 2018
Nejlepší dobrovolní hasiči obdrželi dary za více než 2,4 milionu korun

Celkem padesát jednotek a sborů dobrovolných hasičů z celé České republiky obdrželo ocenění Dobrovolných hasičů roku 2018 při slavnostním vyhlášení VIII. ročníku ankety na brněnském výstavišti. Prestižní ocenění převzali zástupci jednotek a sborů dobrovolných hasičů, kteří se při veřejném hlasování umístily na prvním až třetím místě. Finalisté na prvním místě navíc získali skleněnou zásahovou helmu v životní velikosti, která je prestižním symbolem ankety.

Dobrovolní hasiči na podporu své další činnosti obdrželi finanční a věcné dary v hodnotě přes 2,4 mil. Kč. Vyhlášení ankety a udělené ocenění dobrovolným hasičům je důstojným poděkováním za jejich obětavý aktivní přístup, profesionalitu při zásahu a preventivní a výchovnou činnost. „Předali jsme ocenění medailistům ankety. Velice si však vážíme práce každého dobrovolného hasiče. Při zajištění spolehlivého fungování naší distribuční sítě se s dobrovolnými hasiči potkáváme a spolupráce s nimi je pro nás velmi důležitá. Víme, jak výborně pracují. Oceňujeme jejich odhodlání pomoci,“ řekl Pavel Káčer, zástupce generálního partnera ankety, společnosti GridServices ze skupiny innogy.

Jedním z cílů ankety je zvýšit veřejné povědomí o nenahraditelnosti 360 tisíců aktivních členů dobrovolných hasičů v rámci integrovaného záchranného systému. Díky své působnosti jsou to často právě oni, kdo řeší prvotní zákroky při požárech, dopravních nehodách nebo povodních. „Rostoucí počet přihlášek potvrzuje, že Anketa je vhodným nástrojem, jak propagovat činnost dobrovolných hasičů a že naše dlouhodobá podpora Ankety má smysl. O to složitější je role poroty a veřejnosti při výběru těch nejlepších, jelikož činnost všech dobrovolných hasičů, kteří nezištně pomáhají v rozmanitých oblastech a při různých událostech, leckdy extrémních, si zaslouží náš respekt a ocenění,“ dodal Radek Benčík, člen poroty a jednatel společnosti NET4GAS, která je provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn.

Bezprostředně po vyhlášení a převzetí cen měla většina oceněných jasnou představu jak s finančními i věcnými dary naloží. „Výhru využijeme na hasicí techniku a vybavení, které bude pomáhat při naší práci, záchraně životů a majetku spoluobyvatele,“ uvedl Radim Šíma, místostarosta městyse Komárov ve středních Čechách. Obdobně podle velitele jednotky Tadeáše Hlinky využijí osmdesátitisícový dar i dobrovolní hasiči v Horním Maršově ve východních Čechách, kteří se zaměří na výbavu pro dopravní nehody a osvětlovací techniku.

Přesnou představu o využití darů měl Michal Mlčák, velitel jednotky Osvětimany ze Zlínského kraje. „My už teď víme, že budeme mít v dubnu novou cisternu, potřebujeme jí dovybavit a budeme se také podílet na pořízení defibrilátoru a k tomu nějaké transportní prostředky, uvedl Michal Mlčák. Naopak v jihočeských Žabovřeskách ještě zvažují. „Přemýšleli jsme o pořízení člunu a defibrilátoru“, uvedl za jednotku velitel družstva Josef Král.

Pavel Zajíc
tiskový mluvčí GridServices