1. března 2018
V mrazech narostla spotřeba plynu až o třetinu, na účtech zákazníků se to však neprojeví
  • Spotřeba plynu je v těchto dnech o 25-30 % vyšší oproti normálu
  • Zima byla zatím mírná, krátkodobý mráz nezvýší účty za plyn
  • Dodávky plynu v mrazech fungují spolehlivě, plynaři nasadili preventivní kontroly
  • Přibližně polovinu dodávek zajišťují v těchto dnech zásobníky

Mrazivý konec února zvýšil spotřebu zemního plynu na vytápění. Teploty, které v posledních dnech klesají téměř o 8 stupňů Celsia pod dlouhodobý průměr, znamenají o 25-30 % vyšší spotřebu plynu, než je v únoru obvyklé. Velmi chladný týden se však nijak zásadně neprojeví ve vyúčtování za spotřebovaný plyn. Až dosud byla totiž zima velmi mírná, innogy navíc od února snížila ceny plynu v průměru o 4,5 %.

Mimořádně mrazivé poslední dny nijak nenarušily spolehlivé a bezpečné dodávky zemního plynu pro více než dva miliony domácností v České republice, které spoléhají na vytápění plynem. Společnosti innogy posílily z preventivních důvodů počty pracovníků na pohotovostní lince a zavedly mimořádné kontroly na regulačních a předávacích stanicích.

„Jsme připraveni řešit jakékoli problémy na plynárenské síti co nejrychleji. V nepřetržité pohotovosti máme více než 230 pracovníků a současné mrazy zatím zvládáme velmi dobře,“ řekl Pavel Káčer, jednatel firmy GridServices, která se ve skupině innogy stará o 65 000 km plynovodů.

Denní spotřeba zemního plynu v ČR se aktuálně pohybuje mezi 45-50 mil. m3. Přibližně polovina tohoto denního objemu je těžena z podzemních zásobníků. „Kapacita našich zásobníků zemního plynu je v tuto chvíli naplněna stále z 25 %. To plně odpovídá standardnímu vývoji topné sezóny v ČR,“ řekl Lubor Veleba, jednatel innogy Gas Storage.

tiskový mluvčí innogy v ČR