26. října 2016
Zemní plyn bude v příštích dnech více zapáchat
  • Intenzivnější zápach má prověřit těsnost plynových rozvodů
  • Podezření na únik plynu se hlásí na nonstop pohotovostní lince 1239
  • Domovní plynové rozvody a spotřebiče je třeba pravidelně kontrolovat

Největší distributor zemního plynu v České republice společnost GasNet, člen innogy, zvýší v období od 27. října do 31. října 2016 na celém území své působnosti intenzitu zápachu dodávaného zemního plynu. Nárazovou odorizaci provádějí všichni distributoři plynu pravidelně před zahájením hlavní topné sezóny, kdy je odběr plynu nejvyšší. Odorizace probíhá ve stejném termínu na celém území Čech i Moravy. Silnější zápach umožní lidem s odběrem zemního plynu zjistit případné úniky zemního plynu v domovních rozvodech nebo u plynových spotřebičů.

„Odorizace plynu, která způsobuje jeho typický zápach, je vedle dalších preventivních činností základním pilířem bezpečné distribuce plynu. Intenzivnější zápach během nárazové odorizace má prověřit těsnost plynových rozvodů a upozornit i na nepatrné úniky,“ řekl Pavel Káčer, jednatel společnosti GridServices ze skupiny innogy.

Pokud lidé plyn v uvedených termínech ucítí, měli by okamžitě volat nepřetržitou pohotovostní službu na čísle 1239. Dispečerovi je nutné nahlásit jméno, adresu, telefonní číslo a orientační body, podle kterých se pracovníci pohotovostní služby dostanou co nejrychleji na místo možného úniku. Celá akce má preventivní charakter. Nedochází při ní k přerušení ani omezení dodávky zemního plynu pro zákazníky.

Plynárenská zařízení, která jsou ve správě společností innogy, jsou z hlediska bezpečnosti a provozuschopnosti pravidelně kontrolována. Tato plynárenská zařízení končí plynovodní přípojkou před hlavním uzávěrem plynu. „Rozvody počínaje hlavním uzávěrem plynu, včetně plynových spotřebičů je třeba také pravidelně kontrolovat. Za jejich provozuschopnost a bezpečnost však plně odpovídají jejich vlastníci,“ upozorňuje Pavel Káčer.

Pavel Zajíc
regionální tiskový mluvčí innogy v ČR
pavel.zajic@innogy.com