17. ledna 2024

FILMOVÁ NADACE: Uzávěrka aktuálního kola scenáristické soutěže je 28. února

• Uzávěrka každého kola soutěže je vždy 28. února
  • Mezi vítěze nadace rozdělí 800 tisíc korun
  • Za přihlášení do soutěže se neplatí žádné vstupní poplatky
  • Nově se autoři do soutěže přihlašují prostřednictvím on-line formuláře

Renomovaní tvůrci i autoři prvotin mohou přesně do půlnoci předposledního únorového dne přihlásit svá díla do jedné ze dvou kategorií scenáristické soutěže FILMOVÉ NADACE. Hlavní kategorie je určena všem scenáristům bez rozdílu věku, kategorie Hvězda zítřka pak nabízí příležitost pro začínající autory bez dosud realizovaného scénáře celovečerního filmu, kteří nepřesáhli věk 33 let. Pro vítěze obou kategorií je připraveno 800 tisíc korun.

„Co nejsrdečněji vyzývám všechny autory, aby přihlásili svá díla do aktuálního kola scenáristické soutěže. Zároveň upozorňuji, že jsme zavedli nový a jednodušší způsob podávání žádostí prostřednictvím on-line formuláře. Zájemci ho naleznou přímo na webu nadace. Tímto krokem rozšiřujeme funkčnost našich nových stránek,“  uvedl Martin Chalupský, předseda správní rady FILMOVÉ NADACE.

Ocenění scenáristé dosud obdrželi šeky v celkové hodnotě téměř 13,3 milionu korun. Za 18 let činnosti nadace bylo podle jejich scénářů natočeno 19 filmů. V loňském roce mohli diváci v kinech zhlédnout další film na základě scénáře podpořeného nadací. Konkrétně to bylo stylové road movie Brutální vedro scenáristy a režiséra Alberta Hospodářského. Snímek získal během závěrečného ceremoniálu na loňském Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary Zvláštní uznání poroty sekce Proxima, na filmovém festivalu Finále Plzeň pak obdržel Zlatého ledňáčka pro nejlepší celovečerní film. V Cenách české filmové kritiky za rok 2023 je Albert Hospodářský nominován v kategorii Cena innogy pro objev roku. Plakát filmu byl pak nominován v nestatutární ceně Nejlepší filmový plakát v rámci 31. ročníku Český lev. „Je radost vidět, že mladí tvůrci nezapomínají na atraktivní vzhled prezentace svého filmu. Protože pouze natočit dobrý film nestačí. Musíte o něm totiž dát také vědět světu,“  poznamenal Martin Chalupský.

Výběrové řízení FILMOVÉ NADACE se koná jednou ročně a lze do něj zaslat dosud nerealizované scénáře celovečerních hraných filmů. Autoři mohou do soutěže poslat rovněž scénáře, na jejichž zfilmování jsou již domluveni s producentem. Do data uzávěrky aktuálního soutěžního kola ale nesmí být zahájeno jakékoli natáčení, a to včetně předtáček. Debutující autor, jenž nepřesáhl věk 33 let, si může sám zvolit, ve které kategorii chce soutěžit. Nelze však přihlásit jedno dílo do obou kategorií současně. Soutěžit mohou výhradně autoři s trvalým pobytem v Česku. Tvůrci se nemohou účastnit s jedním dílem opakovaně, a to ani po jeho přepracování. Přihlášené scénáře hodnotí členové výboru nadace bez znalosti jmen autorů, všichni žadatelé mají stejné šance.

Podklady do soutěže, tj. především scénář spojený s autorskou explikací a žádost o poskytnutí nadačního příspěvku, se posílají výhradně elektronicky přes on-line formulář umístěný na webu filmovanadace.cz, kde jsou dostupná i podrobná pravidla pro zasílání prací a další informace o podmínkách pro poskytování nadačních příspěvků.

FILMOVÁ NADACE podporuje tvůrčí osobnosti v oblasti literární přípravy české audiovizuální tvorby, tzn. autory původních scénářů pro celovečerní hrané filmy. Zabývá se i hledáním cest, které by vedly k realizaci těchto projektů a podpořily vzdělanost v oblasti české kinematografie. Ideovými zakladateli nadace jsou Barrandov Studio a energetická skupina innogy. Hlavním mediálním partnerem nadace je Česká televize, mediálním partnerem je BORGIS.

Uzavření smlouvy vyřídíme i online

Zavoláme vám, jakmile to bude možné

Online

Pouze malá a velká písmena

Telefonní číslo musí obsahovat 9 znaků, může být bez mezinárodní předvolby (+420)

Ucelený výčet práv a povinností ve vztahu se zpracováním osobních údajů a seznam zpracovatelů najdete ‍zde

Uzavření smlouvy vyřídíme i online

Zavoláme vám, jakmile to bude možné

Offline

Pouze malá a velká písmena

Děkujeme za kontakt

Zavoláme vám, jakmile to bude možné. Prosíme o trpělivost.

Požadavek nebyl odeslán

Požadavek na zpětné volání se nepodařilo odeslat.

Na zadané telefonní číslo již evidujeme požadavek na kontakt. Ozveme se, jakmile to bude možné.